G. Van den Keybus

Licentiaat kinesitherapie
Riziv 1-5-17285-16-522
Bredabaan 140
2990 Wuustwezel - Braken

Tel 03 669 88 90

Mail Uw browser ondersteund geen javascript.

Bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie

Bekkenbodemtherapie of pelvische reëducatie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken.

De bekkenbodem bestaat uit een spierplaat met drie functies, namelijk een steunfunctie (van bekkenorganen o.a. blaas, baarmoeder en darm) , open- en sluitfunctie (van urinebuis en rectum) en een sexuele functie. De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Daarnaast kan het zijn dat de bekkenbodemspieren niet op de goede manier of op het juiste moment functioneren, waardoor stoornissen optreden.

Zowel vrouwen, mannen als kinderen kunnen klachten krijgen doordat de bekkenbodem niet goed functioneert. Soms ontstaan klachten door onwetendheid en een verkeerde manier van plassen of ontlasten, soms na meerdere blaasontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie bij mannen, een bevalling of in de overgang bij vrouwen . Ook bij kinderen kunnen al op jonge leeftijd klachten worden gezien door verkeerd gebruik van bekkenbodemspieren, soms veroorzaakt door een niet-optimale zindelijkheidstraining. Bij gezonde zwangere  vrouwen heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral  een preventieve functie, namelijk tot het voorkomen van bekkenpijn en bekkenbodemproblemen.

Indicaties voor bekkenbodemreëducatie:
-ongewild urineverlies tijdens inspanningen, hoesten of niezen (stressincontinentie)
-veelvuldig optredende, plotselinge, hevige aandrang op te plassen (urg-incontinentie)
-ongewild verlies van ontlasting (faecale incontinentie)
-pre-en postopertieve kinesitherapie bij operaties in het kleine bekken
 (bv prostatectomie)
-verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen (tot een bepaald stadium beperkt)
-begeleiding van kinderen met mictie-en continentieproblemen of stoelgangproblemen.
-pelvische pijnproblematiek, spastische bekkenbodem
-Pre-en postnatale bekkenbodembegeleiding
-sexuele dysfuncties  bv. Vaginisme/erectiestoornissen

Het is een behandeling die mits een goede motivatie van de patiënt, goede samenwerking tussen therapeut en patiënt en het volgen van een individueel thuisprogramma tot goede resultaten kan leiden.

De therapie bestaat uit bekkenbodemoefeningen onder manuele controle. Mogelijks wordt er gebruik gemaakt van electrostimulatie om verzwakte spieren op te trainen of net om pijndemping te geven. Meestal wordt met een biofeedback getraind (sonde) waarbij de patiënt actief moet oefenen via een computer gestuurd systeem. Op deze manier wordt er gewerkt aan de bewustwording van de bekkenbodem.

Prenatale begeleiding

De impact van een zwangerschap op het vrouwelijk lichaam wordt vaak onderschat. Mede door de grote hormonale veranderingen, de fysieke en psychische impact van een zwangerschap en de uiteindelijke zware fysieke arbeid tijdens de bevalling, is goede begeleiding en preventieve training van de vrouw noodzakelijk. Begeleiding helpt om het lichaam voor te bereiden op de bevalling en het lichaam in een zo goed mogelijke optimale conditie te houden, met vooral aandacht voor correcte houding en aandacht voor bekkenbodem, ademhalingstechnieken, mogelijke houdingen om weeën op te vangen, baringshoudingen, perstechnieken . Er gaat vooral veel aandacht naar de preventie  en desnoods behandeling van mogelijke rugklachten, bekkenpijn..

Postnatale begeleiding

Postnataal beogen we een vlot herstel van lichaam en conditie na de bevalling, op maat van moeder en baby. Er gaat veel aandacht naar de reëducatie van de bekkenbodemspieren. Er worden tevens oefeningen gedaan om de core stability te verbeteren. (buik- en rugspieren) en er wordt gewerkt naar een wederopbouw van de fysieke conditie.

Kijk op www.pelvired.be voor meer informatie.